SMART PREVENSJON

MIN ERFARING : KYLEENA HORMONSPIRAL

God dag eller kveld! Ja, dagen i dag har vært såå mye bedre:)) I går gjorde jeg noe jeg har tenkt på en stund men som skjedde litt spontant da jeg fikk time veldig kjapt! Visste ikke om jeg egentlig var helt komfortabel med å dele dette, men det har jeg altså valgt å gjøre siden jeg synes det er et viktig tema og forhåpentligvis kan være til hjelp for andre<3

Jeg har i flere år gått på p-piller og har ikke hatt noen problemer med det, men herregud, mensen er driiit. Selv om jeg ikke blør mye i det hele tatt eller har store smerter, hvem digger å blø i en uke? Derfor har jeg vurdert en stund å sette inn en spiral men har ikke vært helt sikker på hvilken type som tror kan passe meg best – hm.., også har tiden bare flydd. På fredag snakket jeg med ei venninne som nettopp hadde satt inn spiral og var veldig glad for at det nylig hadde kommet en hormonspiral i en mindre størrelse som var mer egnet for jenter og kvinner som ikke har født. Anyway, hun inspirerte meg til å sjekke ut dette ordentlig og jeg brukte helgen til å gjøre bedre research og kjenne på om det var riktig. Første jeg gjorde mandag morgen var å ringe Jordmorklinikken på Majorstua for å booke time og det fikk jeg allerede dagen etter, så det var meant to be:)

Jeg dro dit og visste nok ikke helt hva jeg hadde i vente – for jeg har nødt til å være helt helt ærlig om dette; det var sjukt vondt. Jeg mener ikke å skremme bort noen, tvert i mot, jeg skriver bare fra MIN erfaring. Altså, jeg har vært gjennom en god del tidligere ift diverse biopsier, celleprøver og ja, you name it – men dette tok kaka! Fyttikatta så skikkelig ubehagelig det var MEN jeg holdt ut og spiralen kom på plass til slutt:) Du kan si at jeg liksom skal puste og ta det rolig og bla bla bla – jeg er jo tross alt en yogi eller hva? Glem det! Jeg sleit, spesielt da blodtrykket mitt falt, det var vel kanskje det verst og årsaken til at det ble ordentlig ubehagelig for meg. Men det eneste jeg kunne bruke var selvsagt pusten til å hjelpe meg, så jeg prøvde jo så godt jeg kunne å puste rolig og kontrollert mens jeg lå og sprika med beina passe svett i trynet for å si det mildt. Det som var greia var at passasjen, altså livmorhalsen min trakk seg så innmari sammen som derfor skapte motstand og gjorde at det ble vanskelig for jordmoren å passere med spiralen. God, smertene var helt ubeskrivelig, og nei, jeg følte ikke at det bare varte 10-15 sekunder som noen andre venninner av meg mener å huske.. I mitt tilfelle ble det en del lengre og jeg må få understreke at dette er VELDIG INDIVIDUELT. Dette gjelder MEG og ikke nødvendigvis deg! Og husk at jeg ikke har født før og jeg valgte å sette den inn rett før jeg venter mensen. Vet ikke om det har så mye å si, men tror de anbefaler å sette den inn i slutten av menstruasjonen.. De jeg kjenner som har gjort det samme har ikke hatt slike smerter. Så ikke la deg skremme selv om jeg er ærlig om min erfaring, plis ikke gjør det for jeg hadde ikke delt dette eller vurdert å sette inn en spiral hadde det ikke vært noe jeg har stor tro på og mener er bra.

Med fantastisk dyktig jordmorhjelp fikk jeg satt inn Kyleena 19.5 mg hormonspiral som jeg også etter god informasjon fra jordmor Stine Lønne Wigestrand ble anbefalt da den har det beste fra de to andre hormonspiralene på markedet, Mirena og Jaydess. Kyleena varer 5 år og passer for ALLE jenter og kvinner som ønsker å ha en lavere hormondose og et langtidsvirkende prevensjonsmiddel. Det står i infoskrivet jeg fikk med meg at Kyleena hindrer graviditet ved at det reduserer månedlig vekst i livmorslimhinnen og ved å gjøre sekretet i livmorhalsen tykkere. Dette hindrer sædceller og egg i å komme i kontakt med hverandre og hindrer på denne måten sædcellers befruktning av egget. Yes. Det er like sikkert som p-piller bare mye enklere. Du slipper å huske på å måtte ta den hver dag, trenger ikke å bruke bind/o.b fordi du mister blødningen når du har mensen. Hvor deilig skal ikke det bli (?) og er årsaken til at jeg valgte å gjøre dette. Det skal ikke være mer bivirkninger enn normalt og jeg stoler på metoden. Så får vi se med tiden om jeg er fornøyd eller ikke. Er glad det er gjort iallfall og selv om det gjorde vondt i går (så vondt at jeg måtte legge meg rett ut da jeg kom hjem og er grunnen til at jeg ikke fikk blogget i går…) føles det bedre i dag:) Er tross alt 5 år til jeg må bytte den ut og det er mye som skjer med kroppen min underveis. Jeg har trua.

Ja..!, også fikk jeg med meg ultralydbilde som viser hvordan spiralen er plassert i livmora. Kult eller hva? 🙂 Hvis du lurer på eller vurderer å sette inn spiral så vil jeg varmt anbefale Jordmorklinkken på Majorstua. Jeg følte at jeg ble skikkelig godt tatt vare på, fikk den informasjonen jeg trengte og var i trygge hender. Utrolig skjønne mennesker som jobber der. Hvis noen av dere leser dette, så ta det til dere, og tusen tusen takk for kjempegod hjelp og støtte underveis <3 Jeg er ‘redd’ jeg kommer tilbake, hahaa 😉

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *